XXIV. DÖKSZAB | V. Nap

Közzététel dátuma: 2018. Sze 03.
Kategória: XXIV. DÖKSZAB
XXIV. DÖKSZAB | V. Nap

Sikeresen zárult a XXIV. Diákönkormányzati Szabadegyetem ötödik napja is. Az előzőekhez hasonlóan a mai nap is rengeteg lehetőséget kínált a résztvevőknek a fejlődésre és a szórakozásra egyaránt. Ilyen lehetőség volt például a vitakör, ahol a megadott témákban ütközhettek össze a pro és kontra érvek, illetve a sportjátékok (pontosabban a méta, a számháború és a Chicken Run), amelyek keretén belül mindenki levezethette a felgyülemlett energiáját. A nap zárásaként a csapatok összeállították az arculati anyagaikat.


A XXIV. DÖKSzab társ-főszervezője, Olcsvári Péter

Az idei hányadik DÖKSzabod?

Számomra az idei a negyedik DÖKSzab. 2015-ben voltam résztvevő, 2016-ban csoportvezető, Tempfli Ákos volt a csoportvezető társam. A tavalyi évben Bukur Tamással voltam főszervező, idén pedig Józsa Krisztával.

Mi sarkallt, hogy elvállald a főszervezői szerepet?

Mindig is az egyik kedvenc rendezvényem volt a DÖKSzab a MAKOSZ repertoárjából, és úgy éreztem, hogy most  lehetőséget adok valaki fiatalabbnak azzal, hogy együtt dolgozom vele ennyi év tapasztalat után.

Mennyi eddig a rendezvény költségvetése, mennyi ez a tavalyihoz képest? Meghaladtátok-e az elvárásokat?

Nehéz lenne pontosan megmondani, de 80000-90000 lej között jár az idei, a tavaly 60000 körül mozgott. Sokkal meghaladtuk az elvárásokat, mivel a helyszín nagyobb, színvonalasabb. Túlszárnyaltuk a résztvevőkkel kapcsolatos elvárásainkat is, mivel a 2016-os DÖKSzabig az 50 fő volt a standard, a 2017-essel kezdődően úgy volt eltervezve, hogy több résztvevőt is tudjunk fogadni.  Idén már eljutottunk 78 főig, ami szerintem egy teljesen megfelelő szám.

Volt olyan nagyszabású terv az idei DÖKSzabra, ami nem jött össze?

Az volt az egyik tervünk, hogy bérelünk egy kisbuszt, olyat, amit még lehet vezetni B-szintű jogosítvánnyal, annak érdekében, hogy mi foglalkozzunk a résztvevők utaztatásával, illetve akár többen is mehessünk vásárolni, de ez az utolsó pillanatban nem jött össze.

Érkezik új érdeklődési kör a DÖKSzab és a MAKOSZ iránt?

Mindenképpen igen. Visszatekintve a 2015-ös évre, amikor akár a DÖKSzab, akár más rendezvény annyira abszolút zárt kör volt, hogy csak azok jártak el, akik nagyon komolyan vették a diáktanácsozást. Az évek során viszont sikerült sokkal több embernek is lehetőséget nyújtani: például olyan emberek is eljönnek a DÖKSzabra, akik még csak most ismerkednek meg a témával. Idén is van több olyan személy, aki még csak most kezdi a kilencedik osztályt, ami mindenképp egy pozitívum.

Aránylag a tábor finanszírozására a pénz nagy része szponzorokból vagy pályázatokból érkezett?

Pályázatokból. Gondolom, amint látták az emberek a programfüzetben is, nincsen túl sok szponzora a MAKOSZ-nak, ebbe nem fektettünk túlságosan nagy energiát. Úgy nevezett külön alapos pályázzatokból dolgozunk, amit egyeztetések alapján pályázunk meg az RMDSZ ügyvezető elnökségtől.


@OrShe

@Varys

Szólj hozzá te is!