DÖKSZAB

Diákönkormányzati Szabadegyetem

Azoknak a kedves középiskolásoknak, akik kíváncsiak rá, mi az, hogy diáktanács, mi az, hogy “détézés” és legfőképpen, hogyan is kell ezt jól csinálni, ajánljuk figyelmébe a Diákönkormányzati Szabadegyetemet, mezei nevén DÖKSZAB-ot.

A hatnapos tábor alatt számtalan élmény várja a résztvevőket, ráadásul megismerhetnek Románia különböző pontjairól rengeteg másik ugyanolyan fürkésző tekintetű kópét. A tábor ideje alatt 10 fős csapatokban dolgoznak 2-2 csoportvezető segítségével, akiknek fő céljuk, hogy csoportból csapattá kovácsolják hőn szeretett csemetéiket.

A csoportmunkákon kívül két képzés folyik párhuzamosan a hét folyamán, amelyek közül választhatnak a résztvevők, melyik érdekli őket jobban: a rendezvényszervezés, vagy az érdekképviselet? Minden nap egy-egy újabb ismeret-cseppel próbáljuk csillapítani tudásszomjukat, így nem csak a fent említett két témában képezzük őket. Több (általában két) alkalommal is újabb lehetőségük nyílik rá, hogy más előadásokon még több információval tágítsák a buksijukat, és bár ezek csak pár órásak, így az előadók nem tudnak egy témáról átfogó képet adni, ahhoz viszont elég, hogy szélesítsük látókörüket és ízelítőt adjuk ezekből a témákból. Előző években ilyen kiselőadás-, úgynevezett fakultációtémákkal készültünk: milyen a jó vezető?, arculattervezés, hogyan készítsünk jó powerpointot?, pályázatírás, személyes branding, önismeret, időmenedzsment és még sok más.

Úgy gondoljuk és abban hiszünk, hogy a diákoknak szüksége van interaktív gyakorlatokra, hogy élesben is kipróbálják a már elméletben elsajátított tudást, így szimulációs gyakorlatok során teszteljük, mennyi maradt meg abból, amit beléjük sulykoltunk.

Természetesen nem csak képzéseknek és csoportmunkáknak néznek elébe. Mindenkinek szüksége van pihenésre, lazításra, alkalomra, hogy levezethesse a felgyülemlett feszültséget és a fáradtságot, hiszen a napi 12-14 órás program nem kis energiabefektetést igényel. Sportprogramokkal, közös játékokkal készülünk, így nem csak azokat ismerhetik meg a növendékek, akikkel egy csoportban vannak, hanem az összes többi résztvevőt, a csoportvezetőket, a szervezőket és a médiás csapat tagjait.

A táborban, szeptember első hetében, minél több középiskolás jelentkezését várjuk, akik szeptemberben kezdik a 9., 10., 11., szakiskola esetén 12. osztályt, azaz még legalább két tanév áll előttük.