KÖDAK

Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia

A Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia, azaz a KÖDAK egy 5+1 hétvégéből álló képzéssorozat, melynek célja, hogy a résztvevő középiskolások fejlesszék önmagukat és otthoni diáktanácsukat, miközben utaznak, új országos szintű kapcsolatokat alakítanak ki, szórakoznak, önnállósulnak, tapasztalnak és tanulnak.

Története a MAKOSZ számára 1995-ig nyúlik vissza. A MAKOSZ a kilencedik képzéssorozat szervezésébe a csatlakozott a KÖDAK Intézethez, majd teljesen átvette a képzéssorozatot.

A MAKOSZ egyik legjelentősebb rendezvénye, hiszen az itt fejlődő diákok dolgoznak majd tovább a MAKOSZ tagszervezeteiben, munkacsoportjában és elnökségében. A KÖDAK tulajdonképpen egy vezetőképző, és mint ilyen, felvételizni szükségeltetik. IX-X-XI., szakiskola esetén XII. osztályos diákok jelentkezhetnek a 16 helyre. A jelentkezőknek első körben önéletrajzot és motivációs levelet kell küldeniük, második körben személyes interjún kell bizonyítaniuk rátermettségüket és találékonyságukat.

Az 5+1 hétvége a következőképpen épül fel: októbertől decemberig öt hétvégén keresztül különböző témájú előadásokon vesznek részt, mint érdekképviselet, pályázatok-pénzügyek, rendezvényszervezés, szervezeti menedzsment, kommunikáció, média stb. Eközben  ismerkednek és csapattá kovácsolódnak. És ha már akadémiáról beszélünk, házi feladatot is kapnak a nebulók: egy képzés megszervezése, megtartása saját diáktanácson belül, iskolai alapszabályzat végigböngészése, egy bemutató nyitott témában és még számtalan egyéb, amelyet alkalomról alkalomra bemutatnak egymásnak. A +1 valójában a KÖDAK-osok vizsgahétvégéje, melyet a csapatnak kell megszerveznie. Vizsgadolgozat, kiértékelés és nosztalgia-hullám szokott végigsöpörni úgy a KÖDAK mamán/papán, mint a kis KÖDAK-osokon egyaránt.