OKH

Országos Képzéshétvége

Aki május második vagy harmadik hétvégéjén Gyergyószentmiklósra utazik, az szinte biztos, hogy a MAKOSZ Országos Képzéshétvégéjére igyekszik (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban nevezzük OKH-nak). Ezen a hétvégén évente közel 80 diák zsongása tölti meg élettel a Salamon Ernő Elméleti Líceum folyosóit, várva, hogy újdonságokkal gazdagodjon.

Az első OKH-t 2004-ben szerveztük. Régebb rendezvényszervezés témában lehetett okosodni, mostanság viszont egyre színesebb palettán próbálunk mozogni.

Például 2014-ben érdekvédelemről beszélt nekünk az Amnesty International két magyarországi képviselője. Az emberi jogokról és azok védelméről tanultunk. 2015-ben az akkori elnökség kísérletező kedvében volt, így azzal az ötlettel állt elő, mi volna, ha az Obessu (Organising Bureau of European School Student Unions) képzési technikáját alkalmaznánk? Így egész hétvégén a diákok iskolák szerint vegyes csoportokban dolgoztak, ötleteltek és vitáztak arról, hogyan lehetne „eladni a diáktanácsot”? Hiszen számtalan olyan helyzet alakulhat ki, amikor meggyőzőnek kell lenni egy szponzor előtt, vagy akár szülők előtt, arról, hogy igenis, fontos, igenis, számít, hogy a középiskolások rendezvényekkel, képzésekkel, akár iskolaújsággal, vagy bármi egyéb iskolán kívüli tevékenységgel foglalkoznak és rááldozzák szabadidejüket. 2016-ban a közélet volt a fő témánk, így kampánykommunikációi alapismeretekkel és politológiával találkozhattak az odatévedő tanulók. Középiskolában felmerülő problémákat vetettek fel és megoldásokat próbáltak kidolgozni rájuk.

2017-től a szervezet kibővült erőforrásainak köszönhetően az elnökség úgy döntött, hogy a tavaszi OKH-n kívül szervez egy másodikat is, újragondolva a képzési témákat, míg az elsőn a résztvevő diákok szervezeti munkáját próbálták fejleszteni a képzések (érdekképviselet és szervezeti menedzsment témákban) a másodikon a személyes képzés volt előtérben, és a téma az Európai Unió intézményei, illetve a kampányok voltak. Ezt a rendezvényt a Wilfried Martens Európai Oktatási Központtal, illetve a Kós Károly Alapítvánnyal közösen sikerült megszervezni, és az együttműködés a jövőre nézve pozitív folytatás reményét jelenti.

Makosz (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége)
Az OKH általános célja az, hogy megadjuk a kellő lendületet, motivációt a diáktanácsosoknak, hogy segítsünk nekik, ha valamiben nem biztosak, hogy egy alapot adjunk a kezükbe, és természetesen az sem elfelejtendő, hogy az OKH mintegy ízelítőként szolgál azok számára, akiknek felkeltettük az érdeklődését.