MAKOSZ Sajto Nyílt levél Románia kormányához és az Országos Vészhelyzeti Bizottsághoz

Nyílt levél Románia kormányához és az Országos Vészhelyzeti BizottsághozA Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége írásban fordult Románia kormányához, illetve az Országs Vészhelyzeti Bizottsághoz, arra kérve az illetékes szerveket, hogy vizsgálják felül döntésük, miszerint a járványhelyzet lokális szintjétől függetlenül országosan bezárnak minden iskolát. A levél tartalma alább található:

Románia Kormánya részére,
az Országos Vészhelyzeti Bizottság részére

NYÍLT LEVÉL

Tisztelt Miniszter Asszonyok és Urak,
tisztelt tagjai az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak!


Kérjük Önöket, vizsgálják felül azon elhatározásukat, miszerint 2020.11.09-től kezdődően minden közoktatási intézmény piros forgatókönyv szerint kell, hogy működjön, függetlenül a helyi epidemiológiai helyzettől. Kérésünk a következő aspektusok megtisztelő figyelmükbe ajánlásával indokoljuk:

● Rengeteg helyen, főként rurális környezetben, a kis lakosságszámú településeken sok esetben nem jelent kifejezett veszélyt a világjárvány, mivel a vírus kisebb eséllyel „tör be” ezen helyekre, annak terjedése kevésbé esélyes. Amennyiben pedig ezek szükségesek, a meghozható intézkedések jóval nagyobb hatékonysággal korlátozhatják a vírus terjedését, mint városi környezetben. Ezen településekhez tartozó tanintézmények differenciált bánásmódban való részesítésének szükségességét tovább erősíti, hogy legtöbbször ezen falvak kevésbé fejlettek, lakóik pedig nem rendelkeznek a kellő technológiai infrastruktúrával egy digitális rendszerű oktatás bevezetéséhez.
● Kérjük Önöket, tartsák meg a jelenlegi oktatásra vonatkozó járványkezelési forgatókönyveket. Ezek puszta semmissé tétele a következetlenségre utal. Ugyanakkor továbbra sem indokolt a lokális problémákra országos választ adni: azon területeken kell szüneteltetni a fizikai oktatást, ahol túl magas a fertőzöttségi arány.
● Ne elsődlegesen az iskolai fizikai jelenlét korlátozásával törekedjenek a járvány terjedésének csökkentésére, hiszen az állami intézményrendszerek közül a tanügyé a legsebezhetőbb, legtörékenyebb, legkevésbé alkalmazkódóképes az online térbe történő költözéskor, köszönhetően a gyenge technikai felszereltségnek, valamint az átlag pedagógusi felkészültségnek.
● A települések jelentős részében, kifejezetten a vidéki környezetben, hiányzik az online oktatáshoz szükséges digitális infrastruktúra, annak ellenére, hogy a szükséges erőforrások és eszközök korábban meg voltak ígérve. Továbbá, ezen kevésbé fejlett, kis lakosságszámú településeken a COVID-19 vírus egyelőre nem jelent kifejezetten nagy veszélyt, mivel a fertőzöttségi arány alacsony, a lakosok pedig elkülönültebben élnek mindennapjaik során.
● Az online oktatási mód nem hatékony, nem köti le a gyermekek figyelmét, a tananyag kisebb része kerül elsajátításra.

Figyelembe véve a felsorolt szempontokat, kérjük, a tanintézmények maradjanak nyitva ott, ahol a fertőzöttségi arány megengedi ezt, annak érdekében, hogy a diákok egy minél minőségibb oktatásban részesüljenek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) nem kérdőjelezi meg a megfertőződés esélyét az ellenőrizetlen, zsúfolt környezetekben, ahogyan a járványhelyzet velejáró veszélyeit sem, hanem csak és kizárólag egy megfelelő és következetes bánásmódot várunk el minden egyes iskola és település számára, külön-külön.

Tisztelettel,
a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) nevében
Domokos Ferenc elnök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük