MAKOSZ Esemenyek XXVII. Közéleti Diák- és Ifjúsági Akadémia

XXVII. Közéleti Diák- és Ifjúsági AkadémiaA XXVII. KÖDAK-ra is hatást gyakorolt a vírus, mint minden másra a 2020-as évben. Kérdéses volt, hogy meg lehet-e szervezni idén a MAKOSZ egyik legfontosabb programját, amely utánpótlást biztosít az elnökségbe, illetve olyan kapcsolati és vezetői hálót alakít ki az erdélyi középiskolák között, amely elengedhetetlen a fejlődéshez.

Az interjú és felvételi a hagyományhoz hűen Kolozsváron volt megszervezve, minden egészségügyi körülmény biztosítva volt. Az idei év generációja 16 tag helyett 12-vel startolt, a mentor, az “apuka” Balázs Botond elnökségi tag volt.

A generáció feladatai közé tartozott a képzések és programokon való aktív részvétel mellett, a csapat arculatának elkészítése, a hétvégék dokumentálása, illetve minden résztvevő be kellett mutasson egy általa kedvelt témát, mellyel újat tanított társainak.

Nagy Tamás – Részvénypiac és Forex
Müller Tibor – Horthy Miklós
Sidó Gáspár – A Tunguz meteorit
Komoróczy Gréta – Dyatlov-rejtély
Szabó Szandra – Japán oktatási rendszer
Dávid Beáta – A Zódiákus Gyilkos
Vizeli Roland – Amerikai futball
Csete Annamária – Chanel
Kovács Zsófi – A Bermuda háromszög
Kovács Eszter – A 1960-as évek hippikultúrája
Józsa Vivienn – Hip-hop kultúra
Szabó Szabolcs –
 
Idén három hétvégét sikerült megszervezni élőben, az elsőt Szovátán (ezúton is köszönjük a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség támogatását) ahol Domokos Ferenc tartott előadást a MAKOSZ történelméről. Ezt követően csapatépítő tréningen vettek részt a diákok Szathmáry Zsolt előadásában, majd egy kötetlen tanár-diák beszélgetésre került sor az RMPSZ jóvoltából.
 
A második hétvége helyszíne Bethlen volt, ahol Lokodi Katalin tartott pénzügyi gyorstalpalót a csapatnak, majd szervezett vitára került sor. A hétvége nem jöhetett volna létre a Besztercei MADISZ és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása nélkül.
 
A harmadik élőben megszervezett hétvége Kolozsváron zajlott a Heltai Alapítványnál. Kádár Magor, mint a KÖDAK generációk visszatérő előadója tartott benyomásmenedzsment képzést, majd Bone Levente – a Rhédey Café
 konyhafőnöke beszélgetett el a generációval.
A továbbiakban át kellett térni online térbe, azonban az előadások nem maradtak el, Szász Levente és Fábián István a szervezeti menedzsment világába avatta be a fiatalokat, míg Markó Balázs politikai gyorstalpalót tartott.
 
A hétvégék szakmai programja mellett számos ismerkedős, csapatépítő illetve személyiségfejlesztő játékot játszottak a KÖDAK gyermekek apukájukkal. Ezúton is gratulálni szeretnénk a csapatnak, hogy ilyen körülmények között is sikeresen elvégezték az Akadémiát, további sikereket nekik a jövőben.
 
Köszönjük  a támogatást a Communitas Alapítványnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – nek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a program!
 
A generáció által írt informális beszámolók további élményeket tartalmaznak, itt lehet ezeket megtekinteni:
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük